Sigorta Acenteleri Dünya Uygulamaları Araştırma ve 2023 Vizyonu Belirleme Raporuna Ulaşmak için Lütfen Tıklayınız.
-Rapordan satır başları
TOBB – Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) için Deloitte Türkiye tarafından hazırlanan “Sigorta Acenteleri Dünya Uygulamaları Araştırma ve 2023 Vizyonu Belirleme” raporu ile yurtdışı sigortacılık ve sigorta acenteciliği uygulamaları kapsamlı bir şekilde incelendi ve atılması gereken öncelikli adımlar belirlendi. Bu öncelikli adımlar şöyle sıalandı: Acenteler için etkin bir denetim mekanizmasının kurulması, acentelerin birleşmesinin özendirilmesi ve bunun için finansman desteği sağlanması, acentelerin kapasitelerini geliştirmeye yönelik bir akademinin kurulması, sigorta acenteleri dijital bilgi ve veri akış platformunun oluşturulması, acentelerin teknolojik altyapı yatırımları yapmalarının özendirilmesi ve desteklenmesi, sigortacılık konusunda bilinçlendirme ve tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi.
Türkiye genelinde gerçekleştirilen “Sigorta Geleneksel ve Dijital Satın Alma Eğilimleri” anket çalışması sonuçlarına göre ön plana çıkan sonuçlar da şöyle sıralandı: Sigorta bilinirliğinin en yüksek olduğu 5 ürün sırasıyla; kasko, zorunlu deprem, sağlık, hayat ve zorunlu trafik. Katılımcıların en fazla satın almayı düşündükleri ilk iki ürün sağlık sigortası ve BES. Sigorta poliçeleri en fazla acentelerden alınmakta.
-Rapordan acentelerle ilgili tespitler:
-Acentelerde ortalama 3 kişi çalışmakta.
-Acentelerin aylık maliyeti ortalama 7.010 TL.
-Acentelerin ortalama aylık 984 TL kira ödediği ve ortalama bir çalışanın maliyetinin aylık 1.980 TL olduğu tespit edilmiştir.
-Acente maliyetlerinin en yüksek olduğu iller sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir.
-Acente maliyetlerinin en düşük olduğu iller sırasıyla Tunceli, Muş ve Hakkari.
-Sektörde uygulanan farklı fiyat politikaları ankete katılan acentelerin %80’i tarafından sorun olarak görülmekte. En büyük rekabet banka kaynaklı.
-Bölgesel bazlı acente sorunları incelendiğinde, birçok bölge tarafından ön plana çıkarılan konu civarda bulunan acentelerin çokluğu olurken; özellikle Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde denetim eksikliği, bölgesel sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesi ve acente adına satış yapan kayıt dışı aracılar gibi sorunlar ön plana çıkmaktar. Artan maliyetler en yoğun Marmara Bölgesi’ndeki acenteler tarafından vurgulanıyor.
-Türkiye’de tarihsel sigorta kanal dağılımı trendinin gelecekte de devam etmesi durumunda, acentelerin primlerden aldıkları payın düşeceği gözlenmekte.